sinds vorig jaar wordt de facelift van de Hallen zichtbaarder, met de oplevering van de Canopée, het bladerdak. Ik schreef er vorig jaar al over, zie hier..

In mijn betoog van toen, was mijn verwondering over de gang van het regenwater een intrigerend thema. Alle afzonderlijke glasplaten zijn op een hele ingenieuze manier geplaatst, werkelijk als bladeren van een boom, deels overlappend.

allemaal losse platen, nergens sluiten aan elkaar… als bladeren aan een boom

Maar met als belangrijke verschil, dat bij een boom het regenwater toch langs de bladeren naar beneden drupt. Ga je schuilen onder een boom of in een bos, dan blijf je daar maar een minuut of vijf werkelijk droog onder, ik heb het jammer genoeg een tijdje terug mogen ervaren in het Bois de Boulogne, waar ik met een groep precies op het verkeerde moment in een hele hevige zomerbui belandde. Als de bui vijf minuten had geduurd, was er geen probleem geweest…. Na een uur was hij dat wel..

Hoe dan ook, ik vroeg mij af waar dat regenwater van het bladerdak bleef. Nou, ik denk dat ik het antwoord heb. Het sluimerde al even bij me.

water loopt altijd naar het laagste deel…

Het kon eigenlijk niet anders, gelet op het verloop van alle schalen in het dak en de grote goot in het midden, dat het water naar het eindpunt boven het grote Atrium liep. En dan?

Is dit middendeel dan de goot?

Het antwoord op die laatste vraag is even simpel, als fascinerend, als gewaagd: pal naar beneden, in een grote stortvloed. Geen aparte geleiding, geen grote afvoer, nee doodgewoon in een klaterende waterval naar beneden. Het bewijs vond ik onlangs in 2 aspecten die me voorheen niet opgevallen waren. Allereerst enkele waterdruppels hangend aan het laagste punt van de middengoot, nauwelijks zichtbaar, behalve bij heel nauwkeurige beschouwing.

Als je nu heel goed kijkt…. dan zie je druppels lekken.

En ten tweede een curieus met een stalen hekwerk afgesloten deel van de monumentale trappenpartij, waarlangs je het Atrium in daalt. Waarom was dit deel, juist in het midden van de trap zo afgeschermd? Er waarom waren de tredes hier niet van natuursteen, zoals elders, maar van stalen roosters? En hoe kwam de draagstructuur onder de roosters zo groen van de algaanslag?

wat vreemd dat dit deel van de trap volledig is afgezet met hekken!

Het antwoord kon alleen maar zijn, dat de architect dit deel van de trap als een grote opvang voor het regenwater heeft bedacht. Een uniek en zeer gewaagd concept voor een hemelwaterafvoer, zeker als je bedenkt wat een enorme hoeveelheid regenwater hier naar beneden moet kletteren bij een normaal regenbuitje. Naar verluidt zou het dak totaal zo’n 1600 vierkante meter beslaan. Dat betekent, dat als er 10 mm regen valt, er in totaal zo’n 16 kuub water afgevoerd moet worden, 16.000 liter water. Dat zal best een leuke waterval geven!

Jammer genoeg heb ik het behalve het druppelstraaltje nog niet zelf kunnen aanschouwen, het lijkt me fascinerend om te zien. Ik heb al een paar keer hartstochtelijk op een stevige regenbui gehoopt, maar toen die feitelijk viel bevond ik mij onder het verkeerde bladerdak (in het Bois de Boulogne). Degenen die niet bang zijn om een fikse regenbui te riskeren maar daardoor zelf dit verschijnsel waar te nemen, worden hartelijk uitgenodigd zich te melden. Enige ervaring met slecht weer op vakanties is van harte welkom, om mijn eigen goed-weer-gave te neutraliseren.

En wees niet bang, er zijn genoeg slecht-weerbestendige interessante zaken te bezoeken in de Lichtstad. Daag me uit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.